La ruta de les claus del Castell de Beselga

Aquesta ruta tracta d’apropar, mitjançant un projecte de museïtzació, la història i la realitat de la torre i el castell de Beselga a partir de diferents claus que poden aportar pistes de quina era i és la realitat d’aquest conjunt patrimonial. La ruta sorgeix de l’apropament a determinats elements patrimonials de caràcter hidràulic (Cisterna Nova i Aqüeducte dels Arcs), religiós (Església dels Sants Joans) i civil (Pont d’Estivella), que es relacionen amb la història d’aquest castell i que són prèviament recorreguts abans d’arribar-hi. Els elements didàctics principals de la ruta són l’àudio-guia, la cartellera i els tríptics. El lloguer de l’àudio-guia es fa mitjançant reserva (telèfon 96 262 80 62). A l’Ajuntament, el visitant no sols rep l’àudio-guia, sinó també un tríptic explicatiu dels punts de la ruta i un tríptic relatiu a Beselga i a la seua torre. També se l’informa de la possibilitat d’adquirir diverses publicacions relatives a Beselga i al seu castell i de realitzar una visita guiada els dissabtes per matí (prèvia reserva).

La persona participant comença la ruta a la Cisterna Nova, situada molt a prop de l’Ajuntament. La justificació de que aquesta siga la primera clau de la ruta és el fet de que l’origen de Beselga i del seu castell es relaciona amb la riquesa hídrica del seu terme. Allí, front a aquest monument, s’escolta la primera pista d’àudio. Es tracta d’un diàleg entre l’alcalde d’Estivella i un obrer de la vila, autor de la Cisterna Nova en 1853, quan s’està acabant de construir. També es descriu l’Aqüeducte dels Arcs, que encara que no siga una part de la ruta, està molt relacionat amb el cicle de l’aigua. S’escolta en el mateix lloc una pista d’àudio que tracta del diàleg que es va produir el 1581 entre el mestre d’obres Joan Salvador i el picapedrer Joan Aso, després de la reforma que ambdós van fer del monument.

La segona parada de la ruta és a la plaça de la Creu, on al visitant trobarà l’Església dels Sants Joans. Una gran part de les cerimònies religioses de la població de Beselga es van celebrar a la parròquia d’Estivella, i ambdues, per ser part de la baronia, compartien el mateix capellà. Per aquesta raó, es proposa que la segona clau per a entendre l’evolució del castell i, en general, de Beselga siga el mateix temple. A la plaça hi ha un panell explicatiu del monument i front a la façana s’escolta la tercera pista de l’àudio-guia acompanyada del tríptic explicatiu de la ruta. Es tracta d’una visita del mestre Fernando Santa Lucía Doñate al temple amb els seus alumnes l’any 1904. Els explica l’església després de la restauració de la façana l’any 1903. També hi ha una altra pista relativa a l’origen de la santa Creu del Garbí i de la seua ermita. Es tracta d’una classe del mestre Fray Mariano d’Estivella el 1821, en la que s’explica l’origen de la festa de la Creu, de la que ell va ser testimoni. D’una manera opcional es contempla la visita al Museu Parroquial, sempre que s’haja sol·licitat l’assistència de guia.

La ruta continua amb una altra clau: la visita al pont d’Estivella. Aquest bé patrimonial de finals del segle XVIII va unir de manera més directa i ràpida les poblacions de Beselga i Estivella. La seua creació va afavorir molt a la població de Beselga i és un element pel qual és necessari passar per a continuar la ruta. Allí es troba un panell informatiu del monument i s’escolta la quarta pista de l’àudio-guia. És una conversa entre l’arquitecte Vicent Gascó (autor del projecte de la carretera d’Aragó i del pont) i l’arrendador dels drets senyorials i dipositari del projecte de la carretera, Joan Batiste Obrer.

A partir de la tercera clau hi ha un interessant passeig fins a la població de Beselga, durant el que es pot observar la riquesa dels elements naturals dels terme. En arribar a la plaça de l’ermita hi ha un panell explicatiu de la història de Beselga. A més, es completa la informació amb un tríptic que hauran rebut les persones visitants prèviament a l’Ajuntament. Allí s’escolta la sisena pista. Es tracta d’un diàleg entre l’alcalde de Beselga, Vicent Blasco, i el veí Andreu Arbiol Blasco durant el qual es repassa l’estat de la població de Beselga el 1804.

Des de la plaça de l’ermita s’arriba fins l’interior del castell. Allí pot llegir-se un panell explicatiu que descriu les característiques generals del monument i la seua evolució històrica. S’escolta la setena pista. És una conversa entre Guillem Colom, senyor de Beselga, i el seu criat en 1374. Li explica el seu desig de crear una cartoixa a Beselga i li comenta com era la torre i els seus orígens. Després s’entra a l’interior de la torre per l’escala metàl·lica. Seguidament, es llig el panell dedicat a la història del castell que s’annexiona a la torre i s’escolta una pista d’àudio entre el baró Gracià de Monsoriu i el seu criat quan es veu obligat a vendre les seues possessions. En el mateix recinte del castell, i on es trobava el mur ara assolat, hi ha un panell informatiu on s’expliquen les obres de restauració dels últims anys. Allí s’escolta l’última pista, que serà un diàleg entre un adult i un xiquet de la població que pugen d’excursió al castell. L’adult intenta explicar-li els últims canvis en el monument i com va conèixer el monument durant la seua infantesa. Serveix també com a final de la ruta.

Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31